Cierpisz na zespół jelita drażliwego? Ten chleb będzie dla ciebie odpowiedni
Osoby chorujące na IBS muszą zmagać się z wieloma ograniczeniami dietetycznymi. Przy zespole jelita drażliwego często diagnozowane jest SIBO – rozrost bakteryjny jelita cienkiego. Żyjąc z SIBO oraz często towarzyszącym mu zespołem jelita drażliwego, konieczne jest stosowanie diety, która bogata jest w produkty redukujące dolegliwości gastryczne oraz prowadzące do zahamowania rozrostu bakterii produkujących gazy.
Dieta Low FODMAP dla osób cierpiących na SIBO
Jednym ze sposobów leczenia SIBO jest stosowanie diety, która zapobiega przerostowi bakterii, pomagając przywrócić równowagę mikrobioty jelit. W leczeniu SIBO często stosowana jest dieta LOW FODMAP oraz protokół dr Siebecker, na który składają się dieta SCD, dieta GAPS i produkty z diety LOW FODMAP.
Dieta Low FODMAP składa się z 3 faz:
- fazy I – eliminacyjnej
- fazy II – ponownego wprowadzania produktów z wysoką zawartością FODMAP tzw. reintrodukcji celem ustalenia poziomu tolerancji poszczególnych rodzajów FODMAP
- fazy III – wykorzystanie wiedzy zdobytej w trakcie reintrodukcji w codziennym życiu, tak aby nie doprowadzić do powrotu objawów zespołu jelita drażliwego
Odżywianie przy SIBO uwzględnia przede wszystkim produkty o niskiej fermentacji. Ze względu na dość częstą nietolerancję laktozy, która jest jednym ze skutków ubocznych rozrostu flory bakteryjnej jelita cienkiego, niezbędne jest wykluczenie z jadłospisu produktów zawierających ten cukier mleczny. Często należy także przestrzegać dodatkowo diety bezglutenowej.
Ważne! Dieta w SIBO wymaga wcześniejszego wykonania badań, aby mogła być dobrana do indywidualnych potrzeb chorego. Nie należy wprowadzać jej bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem i dietetykiem.Przepis na chleb gryczany
Autorzy e-booka MajAcademy „MajDiet” zalecają przepis na chleb gryczany bez nabiału, sorbitolu, glutenu i fruktozy.
Przepis: Chleb gryczany
Przepis Bez nabiału, bez sorbitolu, bez glutenu, bez fruktozy
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 40 g świeżych drożdży
- 400 g mąki gryczanej
- 100 g mąki owsianej (opcjonalnie bezglutenowej)
- 100 g płatków owsianych górskich (opcjonalnie bezglutenowych)
- 600 ml cieplej wody
- 150 g nasion słonecznika
- 100 g siemienia lnianego
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotuj drożdżeDo dużej miski wlej ciepłą wodę i wrzuć pokruszone drożdże. Całość bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże się spieniły.
- Dodaj pozostałe składnikiNastępnie do miski wsyp mąki, płatki owsiane. Dodaj nasiona słonecznika, siemię lniane, sól, całość dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Masę odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Odstaw masę w foremceCiasto przełóż do foremki. Odstaw na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce – przykryj ściereczką.
- Upiecz chlebRozgrzej piekarnik do 185 stopni. Wyrośnięty chleb piecz 60 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia przed pokrojeniem.